Doelenkwartet:
Frank de Groot, viool
Maartje Kraan, viool
Karin Dolman, altviool
Hans Woudenberg, cello

Izhar Elias, gitaar
Florian Magnus Maier, elektrische gitaar

Het gerenommeerde Doelenkwartet gaat een bijzondere samenwerking aan met de gitaristen Izhar Elias (Nederlandse Muziekprijs winnaar) en Florian Magnus Maier. Ze laten het traditionele strijkkwartet en de gitaar van een geheel andere kant horen: avontuurlijk, poëtisch, virtuoos, kleurrijk, ruig. De gitaar als mini-orkest, als schilder, als poëet, en als volksmuziekinstrument

Het klassieke strijkkwartet heeft een zeer lange traditie. En de exotische klanken van de gitaar in combinatie met het strijkkwartet geeft een geheel nieuwe klank. Dat maakt ons nieuwsgierig naar wat componisten vandaag voor deze bijzondere combinatie zouden componeren.

We leven in een zeer interessante tijd waarin we door de globalisering en de technologische ontwikkelingen toegang hebben tot een enorme diversiteit aan stijlen en multimediale uitdrukkingsvormen. De componisten van dit programma gaan ieder op hun geheel eigen wijze om met deze veelheid aan mogelijkheden. Met absolute topcomponisten uit Nederland, Spanje, Duitsland, Oekraïne, Finland, Georgië en Israël en geïnterpreteerd door internationaal gelauwerde musici levert dat een buitengewoon boeiend programma op.

Bij binnenkomst zal er een korte documentaire vertoond worden over de bijzondere ontmoeting tussen klassiek gitarist Izhar Elias en heavymetal gitarist en componist Florian Magnus Maier, en over het maakproces van het werk dat zij tijdens het concert ten gehore zullen gaan brengen. En vanaf een projectiescherm op het podium kunt u via close-ups van de musici de vingervlugheid op de voet volgen. Voorafgaand aan ieder stuk zal er uitgelegd worden waarop u tijdens het luisteren de aandacht op zou kunnen vestigen.Het concert zal beginnen met vertrouwde Spaanse gitaarklanken door Izhar Elias, in een compositie van Joaquin Turina.

De jonge Oekraïense componist Maxim Shalygin (*1985) werd in 2012 genomineerd voor de Gaudeamus Prijs, waar hij met Letters to Anna een eervolle vermelding ontving. Onlangs was hij Composer in Residence bij het Storioni Festival. Hij studeerde in St. Petersburg, Kiev, en Den Haag.
Matijs de Roo heeft met zijn "Imaginary Beings" een stuk gecomponeerd dat tot voor kort zelfs onspeelbaar werd geacht, zo virtuoos is het voor de gitaar gecomponeerd!
Het is snel, intens, ritmisch en tegelijkertijd een stuk met heel veel lyrische persoonlijke vrijheden. In dit stuk heeft Matijs zich o.a. laten inspireren door de beroemde gitaar Sequenza van Berio. Bijzonder is de samenwerking met elektrisch gitarist (heavymetal) en componist Florian Magnus Maier.

Voor het project met het Doelenkwartet laat Maier elektrische gitaarstijlen en klassieke gitaarstijlen naar elkaar toe kruipen, om te komen tot een nieuwe taal, een gezamenlijke klank. Florian Maier zegt hier zelf over: De twee gitaren blijken complementair en klinken straks als één superinstrument. De stijl van Florian Maier is fris, energiek en ongecompliceerd, met invloeden uit diverse landen en culturen.

De Georgisch/Israelische componist Josef Bardanashvili is een van de meest invloedrijke levende componisten in Israel. Zijn lyrische en melancholische gitaarstuk "Sola" is gebaseerd op eeuwenoude Sefardisch Joodse melodieën, een stuk dat je recht in het hart raakt.

De Finse componist Antti Auvinen studeerde in Helsinki en Amsterdam. Een typisch stijlkenmerk van de muziek van Auvinen is zijn complexe ritmiek en bijzondere gelaagdheid. Door zijn achtergrond als klassiek gitarist is hij in staat om alle verborgen geheimen van het instrument te laten horen. Hij kiest voor klanken die je zelden met de gitaar associeert. "Aerial Alegria" is door de toevoeging van elektronica niet alleen virtuoos maar ook ongrijpbaar en onaards.

Websites:
http://www.doelenkwartet.nl
http://www.izharelias.com
http://www.florianmagnusmaier.com