TERUG NAAR
ARCHIEF SEIZOEN 2009-2010

OF NAAR
>>><<<

 

 

Vrijdag 4 december, 2009

FRANSE AVOND : 'MUZIEK VAN GELUK'

"Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen wijze."

Met deze zinnen begint de beroemde roman Anna Karenina van Tolstoj. En dan voel je het al aankomen: met deze Anna loopt het niet goed af.

Wat volgens Tolstoj voor gezinnen geldt, geldt misschien ook wel voor kunst: voor boeken, of voor films. Alle verhalen die goed aflopen lijken op elkaar, denk maar aan detectives, of aan liefdeslectuur. Maar alle grote kunst is groot op zijn eigen wijze, en daarin zit altijd een element van pijn.
Zou dat waar zijn? Een jaar geleden hadden wij in De Bazel in elk geval een uiterst pijnlijk voorbeeld: toen zong Thomas Oliemans Die Winterreise van Schubert, en dat verhaal van een verloren liefde eindigt met een oude speelman buiten het dorp die blootsvoets op het ijs staat en zijn draailier draait en niemand luistert en de honden blaffen. En met die boodschap mocht u toen naar huis.
Dat was muziek van pijn. Maar zou er ook muziek zijn van geluk? En dan niet de eeuwig zwellende violen bij het onvermijdelijke happy end, en niet de liefdesliedjes met veel love en baby en yeah. Maar muziek van het hoogste geluk dat voor de mens is weggelegd, muziek die alleen al daarom hoort bij het mooiste wat de mens heeft gemaakt?
Wat is dat eigenlijk, geluk? En hoe moet je leven om dat te bereiken? Over die vragen hebben denkers en dichters zich het hoofd gebroken, en zij hebben in allerlei richtingen naar een antwoord gezocht. In de inleiding op het concert krijgt u zeven van die antwoorden te horen, van het eeuwig inzicht van de oude Grieken tot het eeuwig verlangen van de Romantiek.

En als achtste antwoord hoort u dan die volmaakte strijkkwartetten van Debussy en Ravel.

HET RUYSDAEL KWARTET

Jeroen den Herder - Cello
Gijs Kramers - Viola
Emi Ohi Resnick - Viool
Joris van Rijn - Viool

Het Ruysdael Kwartet volgde lessen bij het Amadeus Quartet, Hagen Quartet, Quatuor Mosaïques en studeerde twee jaar lang bij het Alban Berg Quartett aan de Hochschule für Musik te Keulen.

Zij wonnen verscheidene prijzen waaronder de Béla Bartók Prijs (1999), de Alban Berg Prijs (2000), Charles Hennen Concours (2000), de Tomastik Infield Prijs (2001), de Prix de la SACEM (Concours Internation de Quatuor à Cordes 2001), de Vriendenkrans Concours van het Concertgebouw (2002), de Kersjes van de Groenekanprijs (2006).

Het Ruysdael Kwartet speelt naast het klassieke repertoire ook regelmatig werken van hedendaagse componisten. Het kwartet is mede-organisator van het jaarlijkse kamermuziekfestival "Linari Classic" in Toscane, Italië.
Het Ruysdael Kwartet heeft verschillende CD's uitgebracht met o.a. werken van Haydn, Wolf, Webern en Bartók, de Russische Generatie no.I, met de eerste strijkkwartetten van Tsjaikovski, Prokofjev en zijn kleinzoon Gabriel Prokofjev.
De Russische Generatie no. II met de tweede strijkkwartetten van Tsjaikovsky, Prokovjef en kleinzoon Prokofjev verschijnt in het najaar van 2009.
De nieuwste (Jonge Genieën) komt in de zomer van 2009 uit en bevat een selectie werken uit de jonge jaren van o.a. Bruckner, Grieg, Puccini, Rachmaninov en Britten.


PROGRAMMA

Claude Debussy (1862-1918)

Strijkkwartet in g opus 10
-Animé et très décidé
-Scherzo ( assez vif et bien rythmé)
-Andantino, doucement expressif
-Très modéré- Très mouvementë- Tres aninmé

Maurice Ravel (1875-1937)

Strijkkwartet in F
-Allegro moderato
-Très doux
-Assez vif
-Très rythmé
-Très lent, modéré
-Vif et agité

 

TERUG NAAR
ARCHIEF SEIZOEN 2009-2010

OF NAAR
>>><<<

Reservering (gewenst) via
de receptie van het kantoor: 026-377 7111 of
tot 3 dagen voor de avond via aidebazel@dds.nl

Design, Rudolf A. Bruil

 

t