TERUG NAAR ARCHIEF 2011-2012

>>><<<

Vrijdag 2 maart 2012

 

 

De lady Macbeth van Mtsensk - Een Avond in de Bazel

Carol Linssen en Christine Ewert

 

Christine Ewert

INDRINGENDE VERTOLKING VAN BLOEDSTOLLEND VERHAAL


Uitgangspunt voor dit nieuwe Hexagon-project is Ljeskov's novelle De Lady Macbeth uit het district van Mtsensk in de vertaling van Aleida Schot en de toneelbewerking van Carol Linssen en Christine Ewert. De leden van het Hexagon Ensemble spelen muziek uit de gelijknamige opera van Dmitri Sjostakovitsj in een bewerking van Kees Olthuis. Kortom, een indrukwekkende voorstelling die u niet mag missen!

De opera De Lady Macbeth uit het district van Mtsensk van Dmitri Sjostakovitsj wordt alom beschouwd als een meesterwerk en heeft de gemoederen altijd beziggehouden. Na het artikel "Chaos in plaats van muziek" dat op 28 januari 1936 in de “Pravda” verscheen na aanvankelijk positieve reacties op de opera, bleef Sjostakovitsj de rest van zijn leven een muis in de klauwen van de kat. Beweerd wordt dat Josef Stalin hoogstpersoonlijk opdracht heeft gegeven dit artikel te schrijven.

Ook Nikolaj Ljeskov, de schrijver van de novelle De Lady Macbeth uit het district van Mtsensk, heeft een controversiële carrière gehad. Bij het publiek was hij altijd geliefd, bij de critici en machthebbers een wat moeilijk te duiden persoon die veel kritiek op de revolutionairen had maar ook, net als zijn leermeester Leo Tolstoj, op de orthodoxe kerk.

Ljeskov's novelle Lady Macbeth is een fascinerend, Shakespeariaans liefdesverhaal.
"Soms treft men in onze streek types aan die men zich nooit zonder innerlijke bewogenheid kan herinneren". Zo begint Ljeskov zijn vertelling.

Lees hier de complete toelichting op de pagina van het Hexagon Ensemble.

 
 

 

In De Bazel:

Expositie van
werk van

Klaas Gubbels


Klaas Gubbels is zonder twijfel een van de populairste beeldende kunstenaars in Nederland en behoeft bij velen van u waarschijnlijk nauwelijks meer introductie. In 1934 geboren in Rotterdam, maar al sinds 1952 in Arnhem woonachtig.

Hij gebruikt zijn onderwerpen als middel; het gaat hem niet om de tafel of de koffiepot zelf, maar om de poëzie, humor, agressie of de saaiheid erachter. Streven naar schoonheid in zijn werk vindt Gubbels 'onecht'; dit leidt de toeschouwer maar af van de waarheid. Zo ontstaan ware stillevens die zijn persoonlijke opvatting van de waarheid verbeelden.

Tekst overgenomen van de korte biografie van Klaas Gubbels op www.artchoices.nl.

 


'N Avond In De Bazel
Vrijdag 2 maart 2012

Kantoor Hekkelman Advocaten en Notarissen,
Sickeszplein 1 (Apeldoornseweg) Arnhem.


Concert zonder pauze.
Aanvang 20.30 uur.

Koffie en thee vooraf.

Zaal open: 19.30 uur.

En zoals gebruikelijk kunt u na afloop napraten onder
het genot van een goed glas wijn (€ 2.00).

Entree €20,00 (€17,50 voor studenten/CJP).
Inclusief koffie of thee in de pauze.

RESERVEREN:

Reservering (gewenst) via de receptie van
het kantoor: 026-377 7111.

Of tot 3 dagen voor de avond via
aidebazel@dds.nl

Voor het kantoor is ruime parkeermogelijkheid.

 

TERUG NAAR ARCHIEF 2011-2012

>>><<<

Design, artwork en collages, Rudolf A. Bruil

 

t